Látnivalók

Esterházy-kastély

 

Fellner Jakab tervei szerint épült. Esterházy János kezdte építtetni 1760 és 1765 között. Először az udvarház készült el, a kastély építését 1778-ban kezdték el a fertődi kastély mintájára, eredetileg barokk-rokokó stílusban. Később Göttz Anton tervei szerint átalakították. Az 1810 és 1814 közötti földrengések miatt az épület felújításra szorult, és az átépítés után klasszicista stílusú lett, csak hátsó udvari homlokzata maradt eredeti formájában. A felújítási munkálatokat Charles Moreau tervei szerint végezték. A körülbelül 365 helyiséges kastélyban volt könyvtár, képtár, színházterem, kápolna vadászterem. A jelenlegi konyha és ebédlő eredetileg lovarda és istálló volt. A kastély előtt két vörös márvány díszkút látható, amiket egy-egy bronz álarc díszít.

Az épület 1954 óta TBC-kórház, majd a Fejér Megyei Szent György Kórház Csákvári Intézeteként működik.

77 hektáros parkját 1799-ben kezdtek el telepíteni. A kertben körülbelül 400 fafaj található, köztük 200 éves platánok és gesztenyefák, ezenkívül több szobor és építmény is.

 

Geszner-ház

 

A Geszner-ház a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány központja. Az épületben bemutatóközpont, kutatóház, oktatóközpont és a Vértes csodálatos világát bemutató kiállítás található. A kiállítóterem és a tanácsterem lehetőséget biztosít előadások, konferenciák, továbbképzések, vetítések, csoportos foglalkozások megtartására. Munkatársaink készséggel nyújtanak segítséget a Vértes térségének természeti és kulturális értékeinek megismerése céljából szervezett egyéni vagy csoportos utazásaik tervezéséhez, szervezéséhez és helyszíni lebonyolításához.

 

Fazekas múzeum

 

Ikerszilke, tarkedli-sütő, totyafazék, csalikancsó. Mit rejtenek ezek a fogalmak? Járjon utána egy több mint 250 éves éves, nádtetős parasztházban, ahol generációkon keresztül fazekas mesterek éltek és alkottak. Ifj. Horváth István fazekasmester 1975-ben úgy döntött, hogy házát átadja Csákvár község tanácsának. Egyetlen kívánsága volt csupán, hogy halála után a csákvári fazekasok munkáját, életét, a fazekasság munkamenetét bemutató múzeumként működjön tovább. 2014-ben, az épületben kialakításra került, egy élő fazekasműhely, amelyben az emlékszoba látogatás után megtekintheti, hogyan készülnek a különféle edények, a bátrabbak ki is próbálhatják és átélhetik a korongozás örömét.

 

Bánya múzeum

 

1926 novemberében kezdödött meg a bauxit bányászat Gánton. A bauxitbánya lelőhelyét Taeger Henrik kutatásai alapján Balás Jenő székely származású bányamérnök fedezte fel. Balás Jenő irodája a jelenlegi Vértes vendéglőben volt, ma a helyiség emlékszobaként tekinthető meg. A Gánti bánya Európa leggazdagabb bauxitbányája volt. A bauxit bányát 1962 december 31-én bezárták. ma múzeumként működik.

 

Vértes múzeum

 

A valamikori csákvári tűzoltószertár tűztornyos épülete és a szomszédságában levő egykori két lakás ad helyet a "Csákvár Emlékház"-nak.

 

Az állandó kiállítások épületének első felében emlékek találhatók a következőkről:

Állandó kiállítás mutatja be a XX. század eleji lakóházat, valamint Csákvár országos nevezetességét, a fazekasságot.

Az egykori tűzoltószertárban négy kiállítóteremben különféle időszaki kiállításokat láthat az érdeklődő, illetve alkalmanként egyéb rendezvények, gyermekfoglalkozások vannak.

 

Lovaglás

 

Csákvár határában, a Vértes lábánál festői környezetben megbújó lovasfarmunkon várjuk a lovagolni, kirándulni vágyókat. A vadregényes tájon fekvő farm hangulata, a ménes gyönyörű lovai, a természet csendje, az erdő illatától dús levegő lovaglásra csábítanak. 

 

Pusztabusz

 

Pusztabuszos kirándulás Csákváron a Vértesi Natúrpark területén (időtartam: 2, 5-3 óra)

A Zámolyi-medence egyes szakaszai lovaskocsival jól járhatók, így e hagyományos és természetkímélő közlekedési mód igénybevételével eredhetünk a régmúlt idők nyomába. A fedett tetejű, kényelmes ülésekkel felszerelt echószekerek egyszerre 20-25 fő kellemes hangulatú kirándulásához nyújtanak nagyszerű lehetőséget.
Szakvezető segítségével ismerhetjük meg az erdei, pusztai, valamint mocsaras élőhelyek gazdag növény és állatvilágát, mely gémeskútjaival, komotósan legelésző szürkemarha-gulyával hamisítatlan alföldi tájat idéz.

 

 

© 2023 Linda Vendégház @ Csákvár | Oldalt készítette Vállalati Portál Készítés